CO2 regnskab i kommunalt udbud

Læserbrev bragt i Herning Folkeblad af Per Møller Jacobsen, spidskandidat for Enhedslisten til kommunalvalget i Herning.

Jeg læser med stor tilfredsstillelse, at Socialdemokratiet i Herning går ind for at Herning kommune skal indføre klimaregnskab. Enhedslisten er helt enig, hvor er det dejligt, at der er så mange ting, der kan indføres på den anden side af et valg, der forhåbentlig rykker magtbalancen i Herning byråd.

Planen om at Herning kommune skal blive CO2 neutral i 2050, er i vores optik meget sent, hvis udviklingen skal vendes. Enhedslisten vil derfor gerne tilføje endnu en nuance.

Sagen er, at der er mulighed for at kræve, at CO2 forbruget medregnes i alle udbud og sættes til en pris, der så indgår i hvad en udbudt vare og/eller ydelse koster. Således kan en CO2 neutral vare regnes for billigere, alene fordi der ikke forbruges så meget CO2 på at producere den, frem for en vare, der forbruges mere CO2 på at producere. Den pris CO2 forbruget indregnes til, kan kommunen også i et vist omfang selv sætte. Herning Kommune kan altså selv vælge hvor CO2 neutrale, de varer og ydelser kommunen køber, skal være.

Konkret foreslår Enhedslisten altså, at Herning Kommune indfører, at CO2 forbrug regnes med i varer og ydelsers pris og gerne, at det beløb, de indregnes til, bliver så højt som muligt. Det er ægte klimahandling.